De federale overheidsdienst lanceert nieuwe generieke screenings in september 24

Categories : Blog articles , SELOR examens

De federale overheidsdienst van België lanceert nieuwe generieke screenings.

Heb je een diploma secundair onderwijs (niveau C), een bachelordiploma (niveau B) of een masterdiploma (niveau A) op zak, schrijf je dan voor 7 oktober in voor de generieke screening. Als ons geheugen ons niet in de steek laat, is het van 2021 geleden dat er nog dergelijke screenings zijn georganiseerd, dus we verwachten heel wat inschrijvingen. 

De testen zullen plaatsvinden tussen 12 november en 9 december. Je hebt dus nog een goede maand om je tot in de puntjes voor te bereiden!

Welke computertesten worden er gevraagd voor deze generieke screenings niveau A, B en C?

Ongeacht het niveau van de job die je ambieert, elke specifieke screening bestaat uit drie computertesten: de postbakoefening, abstract redeneervermogen en verbaal redeneervermogen

Om te slagen moet je minstens voor de drie testen samen de helft van de punten halen, dat wil zeggen 50/100, maar daarnaast moet je voor de testen rond redeneervermogen minstens 20/40 en voor de postbakoefening minstens 30/60 halen. Denk eraan dat deze testen niet alle drie even veel gewicht hebben: de postbakoefening weegt het zwaarste door in de puntentelling.

De gezochte competenties

In de postbakoefening worden je gedragingen onderzocht en wordt er gekeken in welke mate jouw competenties op dat vlak overeenstemmen met wat er verwacht wordt: 

  • voor niveau A, B en C moet je slagen voor de volgende twee competenties: kritisch denken en oplossingsgericht zijn 
  • voor niveau B wordt er nog een andere competentie verwacht: klantgericht zijn
  • voor niveau A geldt: resultaatgericht zijn

Het Competentiewoordenboek van de federale overheid is herwerkt.

In de nieuwe versie zijn er 12 algemene competenties (gedragingen) die worden onderverdeeld in vier groepen, ook wel clusters genaamd.

het competntiewoordenboek van de federale overheid

Dit is de website waar wij deze informatie hebben gevonden.

De competenties voor deze generieke screening

Laten we deze competenties nu eens van wat dichterbij bekijken ... 

  • Kritisch denken: De gevonden informatie aftoetsen op basis van objectieve criteria om te komen tot de juiste conclusies. Voor meer informatie over deze competentie verwijzen we je naar de cluster Reflecteren en Creëren op de website van FOD BOSA.

  • Oplossingsgericht zijn: Problemen op een positieve manier aankaarten, oplossingen voorstellen en in de praktijk brengen.
  • Klantgericht zijn: Vertrekken vanuit het standpunt van de klant, hun verwachtingen en noden begrijpen en hun een optimale service leveren.
  • Resultaatgericht zijn: Beslissingen nemen en actie ondernemen om tot resultaten te komen en je verantwoordelijkheid opnemen.

Deze drie competenties vind je onder de cluster Handelen en Resultaten behalen.

Oefenen voor specifieke testen

ORSEU Concours heeft oefenboeken ontwikkeld die specifiek bedoeld zijn ter voorbereiding op de testen van Selor (nu 'werkenvoor.be').

beantwoorden of een stelling beoordelen als 'waar', 'onwaar' of 'niet te bepalen op basis De test rond verbaal redeneervermogen: Je krijgt een tekst voorgeschoteld. Op basis van de informatie in de tekst moet je een aantal vragen van de verkregen informatie'. 

Het Selor-oefenboek Verbal Reasoning behandelt dit soort vragen. Met dit boek kan je oefenen in de verschillende vraagstellingen met een methodologie en oefeningen, zodat je de juiste automatismen ontwikkelt. 

De test rond abstract redeneervermogen: er zijn twee soorten abstract redeneervermogen: 

  • de vragen met knoppen-vierkantjes-dominostenen: dit was het enige soort vragen dat Selor gebruikte voor de test abstract redeneervermogen tot voor een paar jaar. Krijg inzicht in deze test, oefen en slaag met ons Selor-oefenboek Abstract redeneervermogen
  • De diagramvragen: dit soort vragen wordt tegenwoordig gebruikt voor de screenings bij de FOD België. Sinds enkele jaren worden ze ook gebruikt voor functies bij de Europese overheidsdiensten. Ontdek hier hoe dit type testen werkt en oefen met ons EPSO-oefenboek Abstract Reasoning MCQ

Voor deze testen rond redeneervermogen, raden wij je ook aan om onze online oefeningen te doen.

De postbakoefening:

Met behulp van een fictieve mailbox meet deze test jouw verschillende competenties en gedragingen om te zien hoe jij informatie verwerkt en met verschillende taken omgaat.

Het Selor-oefenboek Postbakoefening is bedoeld om je vertrouwd te maken met en je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze test. 

Deze test is bedoeld om de competenties te beoordelen die we hierboven hebben beschreven.

Om je voor te bereiden op deze drie computertesten, bieden wij je ons totaalpakket oefenboeken aan met 10% korting.

Selor Pakket algemene selecties

Share this content